Week 20: Taal- en rekenonderwijs en onveilige kinderopvang

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Geen structureel geld voor praktijkgerichte programma's in vmbo

Voor praktijkgerichte programma’s (pgp’s) in de gemengde en theoretische leerweg van het vmbo komt er geen structurele financiering. Onderwijsminister Dennis Wiersma kondigde wel aan dat er een subsidieregeling komt.

Dinsdag: RvS vindt het kabinet teveel geld uitgeeft

De Raad van State (RvS) vindt dat het kabinet met een expansief begrotingsbeleid ‘te dicht langs de vangrail stuurt’. De RvS noemt ook expliciet het onderwijs in haar voorjaarsrapportage. 

Woensdag: Zou AI het Nederlandse taal- en rekenonderwijs kunnen redden? 

Nederlandse leerlingen worden steeds slechter in lezen, schrijven en rekenen. Volgens Microsoft-oprichter Bill Gates staan we voor een revolutie en gaat het artificial intelligence (AI) het onderwijs redden. Gates voorspelde een aantal weken geleden al dat kinderen in de toekomst makkelijker gaan leren lezen dankzij AI. 

Donderdag: Hemelvaartsdag 

Vrijdag: Klachtenloket Kinderopvang ziet aantal meldingen over onveilige situaties toenemen

Voor het vierde kwartaal op een rij is het aantal meldingen over incidenten op de kinderopvang toegenomen. Afgelopen kwartaal – tussen januari en april 2023 – kwamen er bij het loket 78 meldingen binnen. Eind 2022 ging het nog om 54 meldingen en in het voorjaar van 2022 zelfs om 24 meldingen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk