Zou AI het Nederlandse taal- en rekenonderwijs kunnen redden?

Nederlandse leerlingen worden steeds slechter in lezen, schrijven en rekenen. Volgens Microsoft-oprichter Bill Gates staan we voor een revolutie en gaat het artificial intelligence (AI) het onderwijs redden. Gates voorspelde een aantal weken geleden al dat kinderen in de toekomst makkelijker gaan leren lezen dankzij AI. Dat meldt NPO Radio 1.

Onderwijsspecialist Barend Last verdiept zich in het toepassen van AI op scholen. “Als je denkt aan wat AI nu al kan: bijvoorbeeld als een virtuele fictieve onderwijsassistent naast de leerling zitten, persoonlijke feedback geven, opdrachten genereren op maat”, zegt Last in Met het Oog op Morgen

Werkdruk van leraren verlagen 

Last vindt wel dat ChatGPT nu nog erg ontoegankelijk is en dat het nu nog voor leerlingen onbruikbaar is. “Maar bovenop zo’n technologie kan van alles gebouwd worden.” AI heeft namelijk wel de potentie om het werk van de leraar makkelijker te maken. Er is een groot lerarentekort en Last denkt dat de AI technologieën de werkdruk van leraren kunnen verlagen. 

Quizvragen op basis van leerinhoud 

Op basisscholen wordt er al met AI gewerkt. Last heeft een tijd geleden een tool gezien die op veel basisscholen gebruikt wordt. In die tool hebben ze AI ingebouwd. AI bedenkt dan quizvragen op basis van leerinhoud. “Stel je moet een tekst lezen of je kijkt een video, dan worden er automatisch quizvragen bedacht.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk