Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs
Iedere vrijdag sluiten wij de werkweek af met een overzicht waarin we kort terugblikken op de vijf meest opvallende nieuwsitems van de afgelopen week. In week 50 onder meer: een scholierengala dat volledig uit de hand liep, de PvdA die het bijzonder onderwijs wil inperken via de Grondwet en een nominatie voor onze eigen Pascal Cuijpers voor Beste Onderwijsblogprijs!

Maandag: Almeerse scholengroep bestrijdt lerarentekort met spoedcursus

Een normale pabo-opleiding duurt vier jaar. Op die manier duurt het veel te lang voor er genoeg leraren zijn om het lerarentekort op te vullen, bedacht de Almeerse Scholen Groep (ASG). Zij gaan nu aspirant-docenten met een spoedcursus in 14 maanden klaarstomen voor het leraarberoep.
 

Dinsdag: scholierenfeest in Breda loopt uit de hand

Een galafeest speciaal voor scholieren in Breda liep begin deze week helemaal fout. Het was zo druk dat er een chaotische situatie ontstond in het café waar het feest plaatsvond. Twee leerlingen raakten onwel en ook waren er veel leerlingen onder invloed van alcohol. Op last van de burgemeester werd het feest vroegtijdig beëindigd.
 

Woensdag: ‘Liever vierdaagse lesweek dan onbevoegde voor de klas’

De Algemene Onderwijsbond is niet blij met de vierdaagse lesweken die sommige scholen invoeren, maar liever dat dan een onbevoegde voor de klas. Op die manier wordt er op die vier dagen tenminste nog goed lesgegeven. Andere oplossingen zijn volgens de bond “lapmiddelen die neerkomen op kinderopvang”.
 

Donderdag: Verus niet blij met PvdA-plan voor acceptatieplicht bijzonder onderwijs

Alle leerlingen moeten gelijke kansen krijgen, vindt de PvdA. Daarom wil de partij artikel 23 van de Grondwet aanpassen, waarin de vrijheid van onderwijs wordt geregeld. De PvdA wil daarmee met name scholen in het bijzonder onderwijs verplichten om alle leerlingen te accepteren. Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, vindt de maatregel veel te ver gaan. Bovendien ziet de partij volgens Verus problemen die amper bestaan. 

Vrijdag: NOG-blogger Pascal Cuijpers genomineerd voor prijs Beste Onderwijsblog

De jury’s van de Nationale prijs voor de Onderwijsjournalistiek, Beste Onderwijsblog en Werkbeurs Onderwijsjournalistiek hebben de nominaties 2019 vastgesteld. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op donderdag 24 januari 2019 in de Jaarbeurs te Utrecht. Docent Pascal Cuijpers, blogger voor onder meer de Nationale Onderwijsgids, is een van de genomineerden voor de Fons van Wieringenprijs voor beste onderwijsblog.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids