11-jarige Eritrese jongen verdronken tijdens eerste zwemles

Opnieuw is een jonge vluchteling verdronken tijdens schoolzwemmen. Het gaat om de 11-jarige Eritrese jongen Adonay Berhe die in Lemmer zijn eerste zwemles had. Hoe het drama kon gebeuren, is vooralsnog niet duidelijk. Dit meldt NOS.

Het jongetje zat sinds kort op basisschool De Cocon in Lemmer. Hij ging voor de eerste keer naar zwemles. Zijn moeder schrijft in een brief aan de Leeuwarder Courant dat ze mee wilde gaan naar zwemles omdat hij nog niet goed Nederlands kon. De school weigerde dit verzoek echter.
 
Volgens de politie is de jongen waarschijnlijk vanuit een ondiep gedeelte van het zwembad in een diep gedeelte beland. Er zouden wel voldoende toezichthouders aanwezig zijn geweest. De moeder houdt echter zowel de school als het zwembad verantwoordelijk voor het drama. 
 

Rhenen

Het is niet de eerste keer dat een jonge vluchteling verdrinkt tijdens het schoolzwemmen. Zo is in 2015 in Rhenen een Syrisch meisje verdronken tijdens het schoolzwemmen. Drie zwemleraren zijn uiteindelijk veroordeeld tot een taakstraf van 60 uur, de twee betrokken basisschoolleraren werden vrijgesproken.
 

Nieuw protocol schoolzwemmen

Naar aanleiding van dit incident heeft de Vereniging Sport en Gemeenten een nieuw protocol opgesteld voor schoolzwemmen. Het protocol moest meer duidelijkheid scheppen over de veiligheid en de aansprakelijkheid van betrokkenen bij het schoolzwemmen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids