Normal_zwemmen_zwembad_schoolzwemmen

De Vereniging Sport en Gemeenten heeft een nieuw protocol opgesteld voor schoolzwemmen. Het protocol moet meer duidelijkheid scheppen over de veiligheid en de aansprakelijkheid van betrokkenen bij het schoolzwemmen. Aanleiding was de verdrinkingsdood van een negenjarig Syrisch meisje rondom het schoolzwemmen in een zwembad in Rhenen in 2015. Dit meldt Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Het nieuwe protocol is inmiddels voorgelegd aan alle betrokken scholen en zwembaden. Het protocol biedt mogelijkheden tot maatwerk. De verwachting is dat de nieuwe reglementen vanaf het schooljaar 2018 – 2019 ingaan.
 
Bij het opstellen van het nieuwe protocol is rekening gehouden met de uitspraak van de rechter in de zaak van het Syrische meisje. De rechter oordeelde hierin dat drie zwemleraren schuldig waren aan de dood van het meisje. Twee basisschoolleerkrachten werden echter vrijgesproken. De zaak is nog niet volledig afgerond omdat de drie zwemleraren in hoger beroep zijn gegaan tegen de veroordeling.
 
Het overlijden van het Syrische meisje en de strafvervolging door het OM heeft toentertijd tot veel ophef geleid. In het onderwijsveld ontstonden veel vragen over de verantwoordelijkheden van toezichthouders (badmeesters/leerkrachten) en de afbakening ervan. Het nieuwe protocol moet hierin meer duidelijkheid bieden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids