Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2
De rechter heeft vandaag drie zwemleraren uit Rhenen schuldig bevonden aan de dood van een negenjarig Syrisch meisje tijdens het schoolzwemmen. Hiervoor heeft hij hen elk 60 uur werkstraf opgelegd. De aanklager had 120 uur geëist. De twee basisschoolleerkrachten, die dezelfde straf tegen zich hoorden eisen, werden vrijgesproken. Dit meldt NU.nl.
De rechter vond dat de zwemleraren fouten hadden gemaakt, waardoor het meisje kon verdrinken. Dit gebeurde echter niet bewust, waardoor de leraren volgens de rechter geen grove of aanmerkelijke schuld kan worden verweten. 
 
Het OM hield alle vijf betrokken leraren verantwoordelijk en had daarom tegen zowel de drie zwemleraren als tegen de twee basisschoolleraren 120 uur werkstraf geëist. De rechter vond echter niet dat de basisschoolleraren hierin iets verweten kon worden en sprak ze daarom vrij van dood door schuld.
 
Het meisje Salam verdronk in september 2015 na afloop van het schoolzwemmen in zwembad ‘t Gastland in Rhenen. Het was de derde zwemles van het Syrische meisje, dat pas enkele maanden in Nederland verbleef. Ze was samen met haar familie gevlucht uit Damascus. Haar overlijden zorgde voor een stroom aan emotionele reacties uit heel Nederland. Na enkele maanden onderzoek besloot het Openbaar Ministerie om de drie betrokken badmeesters en twee leerkrachten strafrechtelijk te vervolgen.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids