Week 22: Open dag bij Vindicat en continurooster zorgt voor buikpijn

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Tweede Pinksterdag

Dinsdag: Studentenvereniging Vindicat opende zaterdag haar deuren voor publiek

Studentenvereniging Vindicat in Groningen opende zaterdag haar deuren voor mensen die normaliter nooit in het pand komen. Iedereen mocht een kijkje komen nemen in het pand aan de Grote Markt.

Woensdag: Tientallen bedrijven staan één dag onder leiding van een scholier

Organisatie JINC geeft ieder jaar leerlingen uit het basisonderwijs en scholieren van het vmbo de kans om één dag de plaats in te nemen van een directeur, CEO of politicus tijdens ‘Baas van Morgen’. En donderdag 1 juni krijgen de leerlingen en scholieren weer een kans.

Donderdag: Kwart van de medewerkers binnen het onderwijs is psychisch vermoeid

Een kwart van de onderwijsmedewerkers (24 procent) voelt zich enkele keren per maand, of vaker, psychisch vermoeid. Daarmee staat het onderwijs in de top drie. Ook de emotionele betrokkenheid van onderwijspersoneel is het grootste van alle werknemers in Nederland. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het TNO en het CBS.

Vrijdag: 'Leerlingen met continurooster komen soms met buikpijn thuis'

De afgelopen jaren is het aantal scholen met een continurooster toegenomen. Zo’n continurooster houdt in dat kinderen eerder klaar zijn met hun schooldag, maar de lunchpauze is kort en kinderen kunnen tussendoor niet naar huis. En dit resulteert volgens voedingswetenschapper Floor Scheffers regelmatig in kinderen die thuiskomen met buikpijn. Ze legde het probleem voor aan haar 12.000 volgers op Instagram. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk