‘Basisschoolleerlingen met continurooster komen soms met buikpijn thuis’

De afgelopen jaren is het aantal scholen met een continurooster toegenomen. Zo’n continurooster houdt in dat kinderen eerder klaar zijn met hun schooldag, maar de lunchpauze is kort en kinderen kunnen tussendoor niet naar huis. En dit resulteert volgens voedingswetenschapper Floor Scheffers regelmatig in kinderen die thuiskomen met buikpijn. Ze legde het probleem voor aan haar 12.000 volgers op Instagram. Dit meldt RTL Nieuws. 

Op scholen met een continurooster moeten alle leerlingen tijdens de middagpauze op school blijven. De school is ook op dat moment verantwoordelijk voor het toezicht op de leerlingen. Het onderwijspersoneel verzorgt het toezicht in de middagpauze. Het is aan de school om te bepalen of zij de leerlingen wil verplichten in de pauze op school te blijven (schooltijd) en of men de pauze mee wil laten tellen als onderwijstijd.

Buikpijn

In theorie hebben kinderen met een continurooster 15 minuten lunchpauze. In praktijk is dat nog korter, zegt Scheffers. Haar dochter komt regelmatig thuis met een volle lunchbox omdat haar eetminuten alweer om waren. Ze zette het probleem uit onder haar volgers op Instagram en zag diverse klachten binnenkomen. “Van ouders van wie de kinderen met buikpijn thuiskwamen tot ouders die alleen nog maar broodjes meegeven. Daar zitten geen korsten aan, dus die zijn sneller op.” Wat blijkt? In de vijftien minuten pauze moeten kinderen ook nog naar het toilet, de handen wassen en spullen opruimen.

Lunchen boven het toetsenbord

Scheffers vindt dit een slechte zaak, omdat kinderen hiermee leren dat eten iets is wat je tussendoor doet. Grote kans dat zij later als volwassene ook niet goed pauze kunnen nemen en bijvoorbeeld tijdens hun pauze boven hun toetsenbord broodjes of salades wegwerken. Volgens de voedingsdeskundige vinden mensen dat tegenwoordig heel normaal in Nederland, maar is dat het eigenlijk niet.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky