weekoverzicht week 31 nieuwsoverzicht

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: een corona-uitbraak onder medisch studenten, docenten teleurgesteld over lege Lerarenbeurs en leerplichtboete bij verplichte quarantaine.

Maandag: Op een derde van de middelbare scholen is de hele klas geslaagd

Op een derde van de middelbare scholen hebben álle examenkandidaten dit jaar een diploma gekregen, vijf keer zo veel als in een normaal eindexamenjaar. Vooral de slagingspercentages op het vwo waren opvallend hoog: meer dan 50 procent van alle vwo-afdelingen in Nederland heeft aan alle eindexamenkandidaten een diploma afgegeven. Vorig jaar was dit slechts 2 procent.  Volgens de VO-raad zijn de hoge slagingspercentages niet alleen te wijten aan het feit dat de leerlingen dit jaar geen examen hoefden te doen vanwege de coronacisis. De scholieren zouden juist door de coronacrisis meer tijd hebben gehad om zich goed voor te bereiden op de schoolexamens. 
 

Dinsdag: Medische studenten van Erasmus Universiteit Rotterdam blijken besmet

Onder de Rotterdamse studenten die besmet zijn met het coronavirus zijn er die studeren aan de medische faculteit van de Erasmus Universiteit. Om hoeveel studenten het gaat en of ze eventueel in contact zijn geweest met kwetsbare mensen, is nog niet duidelijk. Een beachvolleybaltoernooi van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR) zou mogelijk een van de besmettingsbronnen onder Rotterdamse studenten zijn geweest.
 

Woensdag: Leraren op social media teleurgesteld om afwijzing Lerarenbeurs

De Lerarenbeurs was van 1 april tot 1 juli aan te vragen, maar zelfs docenten die op de eerste aanvraagdag een verzoek indienden pissen nu mogelijk naast de pot. Volgens biologieleraar Geurts zijn 2.400 aanvragen afgewezen. Dit jaar is er minder geld beschikbaar voor nieuwe aanvragen van de Lerarenbeurs. Dat komt doordat een deel van de subsidie wordt ingezet voor de bestrijding van het lerarentekort.
 

Donderdag: Kamer wil duidelijkheid van minister Slob over leerplichtboete bij quarantaine

Tweede Kamerleden vinden het “wonderlijk” en “niet goed te volgen” dat leerlingen beboet kunnen worden als ze na hun vakantie in quarantaine moeten terwijl de school al weer begonnen is. Dat de overheid aan de ene kant een quarantaine adviseert en aan de andere kant oproept geen schooldag te missen is ‘onlogisch’, vindt D66-Kamerlid Paul van Meenen. PvdA’er Kirsten van den Hul: “Het zou van de gekke zijn als ouders massaal beboet worden omdat zij het overheidsadvies opvolgen. Quarantaine moet dan voorrang krijgen.” Volgens hen zou de leerplichtwet dan tijdelijk niet van toepassing moeten zijn. Ze vragen minister Slob dan ook om uitleg. 
 

Vrijdag: SP wil zwarte lijst van scholen die seksuele diversiteit negeren

Zo'n 15 procent van de scholen weigert seksuele diversiteit te bespreken met leerlingen. Het gaat hoofdzakelijk om religieuze scholen. Daarom moeten ze aangesproken worden, door middel van een zwarte lijst, vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Zodat je een soort naming en shaming krijgt. Dit kan gewoon niet. Zo'n school moet dit gaan voelen."
 
Door: Nationale Onderwijsgids