Op een derde van de middelbare scholen is de hele klas geslaagd

Op een derde van de middelbare scholen hebben álle examenkandidaten dit jaar een diploma gekregen, blijkt uit een steekproef van het Algemeen Dagblad. Dit is vijf keer zo veel als in een normaal eindexamenjaar. Dit meldt het AD.

Vooral de slagingspercentages op het vwo waren opvallend hoog: meer dan 50 procent van alle vwo-afdelingen in Nederland heeft aan alle eindexamenkandidaten een diploma afgegeven. Vorig jaar was dit slechts 2 procent. Maar ook op scholen met vmbo-g/t lagen de slagingspercentages hoog: 66 procent tegen 9 procent vorig jaar. Ook scholen die vorig jaar matige slagingspercentages hadden, scoren dit jaar goed. Op zestien van de 350 onderzochte vwo- en havo-afdelingen is het slagingspercentage zelfs meer dan 20 procent hoger dan vorig jaar.
 
Volgens de VO-raad zijn de hoge slagingspercentages niet alleen te wijten aan het feit dat de leerlingen dit jaar geen examen hoefden te doen vanwege de coronacisis. De scholieren zouden juist door de coronacrisis meer tijd hebben gehad om zich goed voor te bereiden op de schoolexamens. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids