Normal_images__1_

Een student van de Technische Universiteit Delft heeft ruim een miljoen dollar opgehaald voor zijn project 'The Ocean Cleanup'. Plastic uit de oceaan vissen door middel van 100 kilometer lange drijvende armen op zee, dat is het idee. Er zijn nog twee maanden over om de tweede helft van het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen voor de testfase. Dit meldt de NOS.

'The Ocean Cleanup'
Het project wil gebruik maken van de stromingen in de zee om het plastic afval uit de oceanen te halen. Het idee is om 100 kilometer lange drijvende armen op zee te leggen. Deze armen komen in een grote v-vorm te liggen. Het plastic wordt dan door de stroming naar het middelste punt geduwd waar schepen het plastic uit het water kunnen halen om het aan land te laten recyclen. 
 
Inzamelingsactie
Initiatiefnemer van het project is de 19-jarige Boyan Slat. Na een jaar lang wetenschappelijk onderzoek, waar meer dan 100 experts aan meegewerkt hebben, presenteerde Slat onlangs zijn rapport in de VS. "Sinds de presentatie zijn we steeds op schema gebleven met de inzamelingsactie,” aldus Slat. Ruim 20.000 mensen hebben geld gedoneerd. Slat: "Het geld is geheel afkomstig van particulieren. Daarnaast zullen we gaan samenwerken met bedrijven en instituten om de kosten zo laag mogelijk te houden." 
 
2 miljoen
Er is 2 miljoen dollar nodig om de testfase van het project te bekostigen. “We hebben nu nog ruim twee maanden om de tweede helft van het bedrag bij elkaar te krijgen", legt Slat uit. Wanneer dit bedrag bij elkaar verzameld is, hoopt Slat binnen 3 à 4 jaar een testmodel in het water te hebben liggen. Uiteindelijk is voor het hele project ruim 300 miljoen dollar nodig.
 
© Nationale Onderwijsgids