Student mag toch deelnemen aan debatwedstrijd na mogelijk wangedrag

Een lid van een studentenvereniging uit Amsterdam heeft weten te voorkomen dat hij niet mocht deelnemen aan een Europese debatwedstrijd. Dit deed hij via een kort geding bij de rechter. Het bestuur had hem die straf opgelegd omdat hij beschuldigd werd van handtastelijk gedrag. Het bestuur had eerst naar zijn kant van het verhaal moeten luisteren, aldus de rechter. Dat meldt AT5.

De student zit bij een studentenvereniging in Amsterdam, deze telt 200 leden. In januari kreeg de student te horen dat meerdere mensen klaagden over zijn seksueel intimiderende gedrag. Een equity-officer was bij het gesprek aanwezig, dat is het aanspreekpunt van de studentenvereniging waar men heen kan als ze te maken hebben met grensoverschrijdend gedrag.

Klachten

De student hoorde eind januari wat precies de klachten tegen hem waren. Hij zou aan een lichaamsdeel van iemand hebben gezeten en hij zou zich vulgair hebben uitgesproken. De student kreeg een officiële waarschuwing en zag de 25ste editie van de European University Debating Championships aan zijn neus voorbijgaan.

Sanctie ingetrokken 

De advocaat van de student eiste vervolgens dat de sanctie ingetrokken werd, maar daar werd vanuit de studentenvereniging geen aandacht aan gegeven. De student geeft aan dat de vereniging binnenkort te horen krijgt welke sancties zij ontvangen.

Weinig informatie 

De studentenvereniging heeft weinig informatie gegeven aan de student omtrent de klachten. “Dat klaagsters liever anoniem blijven is begrijpelijk, maar maakt het voor de eiser onmogelijk om op de beschuldigingen in te gaan”, oordeelde de voorzieningenrechter.

De studentenvereniging moet bijna 1400 euro aan proceskosten betalen. Als het bestuur een nieuw besluit wil nemen, moeten ze wel naar de beschuldigde student luisteren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk