Leerlingenvervoer Groningen krijgt ontheffing en mag de busbaan gebruiken

Het leerlingenvervoer mag tijdens de werkzaamheden en afsluitingen van de zuidelijke ring in Groningen over de busbaan. Kinderen die gebruik maken van het vervoer moeten op tijd op school kunnen komen, maar bovenal ook veilig. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

Het leerlingenvervoer uit de regio mag niet gehinderd worden tijdens de werkzaamheden aan de Ring Zuid die zaterdag 23 maart van start gaan, zo stelt het Gronings gemeentebestuur. Deze kinderen kunnen niet zelfstandig op school komen, bijvoorbeeld door een ziekte of een handicap. Voornamelijk het speciaal onderwijs maakt gebruik van het leerlingenvervoer.

Gebruik maken van busbanen 

DVG, UVO, Taxi Nuis en Connexxion zijn inmiddels door de gemeente Groningen op de hoogte gesteld. Zij mogen gebruik maken van de busbanen vanuit P+R Hoogkerk tot aan de zuidkant van het Hoofdstation. Ook de busbaan tussen het UMCG en P+R Kardinge langs het Oosterhamrikkanaal mag gebruikt worden.

Vergunningen voor het leerlingenvervoer 

Er zijn vierhonderd vergunningen uitgegeven om het leerlingenvervoer rustig door de stad te laten rijden. Naast het leerlingenvervoer is er ook een uitzondering gemaakt voor het Wmo-vervoer. Dat is vervoer speciaal voor ouderen, mensen met een beperking of chronisch zieken.

Wethouder Carine Bloemhoff (PvdA) reageerde woensdag 20 maart tijdens de Politieke Woensdag op vragen van Stadspartij 100% voor Groningen. Het leerlingenvervoer had toen nog geen duidelijkheid over eventuele ontheffingen. Raadslid Mariska Sloot gaf aan dat de kinderen niet op een andere manier naar school kunnen gaan.

Vaak komen de kinderen ook uit andere provincies voor het speciaal onderwijs in Groningen. Een aantal leerlingenvervoerders hadden een tijd geleden al om een vergunning gevraagd om op de busbaan te mogen rijden.

Aanpassen starttijden onderwijs 

Sloot gaat ervanuit dat er meer organisaties, bedrijven en maatschappelijke instellingen zijn die gebruik willen maken van de busbaan. Daarom vroeg ze zich nog af hoeveel aanvragen buiten het leerlingenvervoer waren ingediend. Daar kon Bloemhoff geen antwoord op geven. De gemeente voert wel gesprekken met scholen en bedrijven over het aanpassen van de starttijden. Leerlingen van het regulier onderwijs worden dan niet de dupe van de omleidingen en werkzaamheden aan Ring Zuid.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk