Logo_download__1_

Het voedingsbeleid op secundaire - en basisscholen in Europa is door de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie, het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, onderzocht. De Europese Commissie spant zich in om obesitas bij kinderen terug te dringen. Het voedselbeleid op scholen is een belangrijk aspect in de strijd tegen obesitas. Dit meldt Europa-nu.nl naar aanleiding van de publicatie van het Joint Research Centre of the European Commission. 

Uit het onderzoek blijkt dat alle 28 EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland erkennen dat het voedingsaanbod op scholen in belangrijke mate bijdraagt tot de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen en hun prestaties op school. Alle landen hanteren richtsnoeren voor het eten in schoolkantines. Er zijn echter sterke verschillen tussen de landen. 
 
 Kernfeiten op rij: 
  1. 90 procent van de beleidsmaatregelen stelt een norm die moet zorgen voor een evenwichtige samenstelling van menu's. 76 procent van de richtlijnen richt zich op de omvang van de porties en 65 procent stelt een voedingswaarde norm voor het middageten. 
  2. Snoepgoed en hartige snacks op scholen is in de meeste landen aan banden gelegd of verboden. 
  3. Bijna 50 procent van de landen beperkt wat voor voedsel in verkoopautomaten op scholen aangeboden mag worden. Dit loopt uiteen van regels om alleen gezond voedsel te verkopen of tot een algeheel verbond van automaten op schoolterreinen. 
  4. 65-82 procent van de maatregelen beperkt de verkrijgbaarheid van dranken, of doet hier aanbevelingen voor. In de meeste gevallen wordt gepleit voor het ter beschikking stellen van watertappen en het aan banden leggen van frisdrank.
  5. De meeste landen willen de voeding van kinderen verbeteren, hun gezonde eet- en leefgewoontes leren en obesitas terugdringen. De resultaten van het voedingsbeleid moeten in 59 procent ook gemeten worden door de scholen. 
© Nationale Onderwijsgids