De studentenfractie Calimero maakt zich grote zorgen over het feit dat de beoogde Chinese president Fu Zetian van de Groninger campus in Yantai zich laatdunkend uitlaat over het democratisch proces aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). En juist de angst voor een gebrek aan democratie is waarom de fractie, evenals de personeelsfractie in de Universiteitsraad, bezwaar maakt tegen de Chinese campus van de RUG. Dit meldt het Dagblad van het Noorden.
“De opmerkingen van de president bieden weinig hoop op een goede samenwerking”, zegt fractievoorzitter Henk-Jan Wondergem. “Het recht op medezeggenschap is juist in de Nederlandse wet verankerd om studenten en personeel inspraak te geven over de koers van de universiteit. Het openen van een campus in Yantai is een zware en ingewikkelde beslissing. Chinese bemoeienis met aangelegenheden van de RUG draagt niet bij aan dat proces. Net zo goed als wij respect moeten hebben voor Chinese aangelegenheden, lijkt het ons niet teveel gevraagd dat China respect heeft voor de gang van zaken aan de RUG.”
Wondergem laat weten dat Fu insinueert dat de studentenvertegenwoordiging geen oog heeft voor de lange termijn. “Als vertegenwoordigers van de studentengemeenschap kijken we juist naar de langetermijneffecten van de plannen van de universiteit op zowel huidige als toekomstige studenten. We vinden het jammer dat de heer Fu ons op deze manier wegzet.”
Verslaggever Carlijne Vos van de Volkskrant vindt de vrees van de fracties niet ongegrond. “Nederland zal de Chinese mores tot op zekere hoogte moeten accepteren”, zo schrijft zij in de Volkskrant van dinsdag. “Hoewel de Chinezen hebben beloofd dat ze zich niet zullen bemoeien met academische inhoud, is enige scepsis gerechtvaardigd. De communistische partij drukt onder Xi nadrukkelijk zijn stempel op alle facetten in de maatschappij, het onderwijs incluis.'' Daar zet zij wel tegenover dat het voor de RUG een gemis zou zijn als het Yantai-avontuur niet doorgaat. “De uitwisseling van internationale studenten is zowel goed voor het imago van de universiteit als voor de BV Nederland. Bovendien liggen in China miljarden te wachten voor nieuw onderzoek. Door internationale samenwerking kunnen bovendien hopelijk iets van de Westerse vrijheden en normen, op het gebied van mensenrechten bijvoorbeeld, worden overgedragen.''
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids