Rijksuniversiteit Groningen zoekt nieuwe plek voor voortbestaan studie Fries

De Rijksuniversiteit Groningen stopt volgend jaar met de bachelor ‘Minorities & Multilingualism’ (minderheden en meertaligheid). De Friese taal maakt ook onderdeel uit van die studie. De studie Fries wordt waarschijnlijk verplaatst van Groningen naar Leeuwarden. Dat meldt de NOS.

De toekomst van het Fries op de universiteit vormt al jaren een discussie. De combinatiestudie ‘Minorities & Multilingualism’ werd in 2012 gestart door professor Goffe Jensma. Zijn doel was op de studie Fries een goede plek binnen het onderwijs te geven.

Academische opleiding tot diversiteitsmanager 

De studie trok voldoende studenten in de beginjaren. Ook waren ze erg positief over de studie. De studie wordt nu vooral gezien als academische opleiding tot diversiteitsmanager. Studenten die de bachelor volgen zijn niet altijd geïnteresseerd in de Friese taal. Friese studenten tonen ook niet altijd belangstelling voor de andere onderdelen van de bachelor.

Geldprobleem 

De keuze van de RUG om met de studie te stoppen heeft met geld te maken. In de laatste vijf jaar begonnen er nog maar tien studenten aan de studie en werd deze als noodlijdend gezien. Sindsdien groeit de studie ook niet meer, dus de enige optie is om ermee te stoppen. Studenten die al gestart zijn, kunnen de bachelor nog wel afmaken. Docenten kunnen een andere plek binnen de universiteit krijgen.

Het is niet de bedoeling dat op universitair niveau het Fries verdwijnt. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs heeft voor de academische studie Fries nog 340.000 euro opzijgezet. De studie moet in de tweede officiële landstaal beschikbaar blijven vindt Dijkgraaf.

Leeuwarden 

De RUG gaat waarschijnlijk de studie aanbieden op hun eigen Campus in Leeuwarden. Maar er is nog een kleine slag om de arm, en het is nog niet honderd procent zeker of de studie echt naar Leeuwarden komt. De RUG moet wel gaan opschieten met het nemen van een beslissing, want als de nieuwe studie daadwerkelijk volgend jaar moet starten, dan moeten er nu al stappen worden ondernomen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk