Normal_kantoor_baan_ontslag

Gemeenten hebben laagopgeleid personeel de afgelopen twee jaar massaal van de hand gedaan, zo blijkt uit onderzoek van het A+O fonds Gemeenten. Waar in 2013 nog 17.500 laaggeschoolde werknemers bij gemeenten in dienst waren, zijn dit er in 2015 nog maar 3.500. Het aantal hoogopgeleide medewerkers nam daarentegen flink toe. Dit meldt Binnenlands Bestuur. 

Maar liefst tachtig procent van het laaggeschoolde werk is in de afgelopen twee jaar uit gemeenten verdwenen, zo blijkt uit het onderzoek. Hetzelfde geldt voor mensen met een lagere beroepsopleiding (lbo). In 2013 bestond het personeelsbestand van gemeenten nog voor 11 procent uit medewerkers in de functiecategorie 1 tot 3 (laaggeschoold). In 2015 is dit percentage gedaald naar 2 procent. 
 
De laagopgeleide medewerkers worden ingeruild voor hoogopgeleide medewerkers. Het aantal medewerkers in de functiecategorie 7 tot 9 nam namelijk flink toe. Waar in 2013 het aandeel gemeenteambtenaren met deze functiecategorie nog op 3 procent lag, is dit aantal in 2015 gestegen naar 40 procent. Ook is er een groei in het aantal werknemers dat in de hoogste functiecategorieën ingedeeld is (vanaf 9). 4 procent meer medewerkers heeft een functie in deze schalen. Volgens het A+O fonds Gemeenten betekent dit dat ongeveer 37 procent van al het personeel universitair geschoold is. 
 
© Nationale Onderwijsgids