Mbo'er start petitie tegen verplichte rekentoets voor studenten met dyscalculie

Alle mbo-studenten moeten sinds kort een voldoende halen voor de rekentoets, anders krijgen ze geen diploma. Studenten met (ernstige) dyscalculie zullen om die reden geen mbo-diploma kunnen halen. Daarom is een studente met dyscalculie een petitie gestart voor verandering. Dat meldt Ouders & Onderwijs. 

Sinds schooljaar 2022-2023 telt de verplichte rekentoets voor mbo’ers op niveau 2, 3 en 4 meer voor het behalen van het diploma. In het schooljaar daarvoor kon je met een onvoldoende voor de rekentoets alsnog je diploma halen, maar dan moest je wel een voldoende halen voor al je andere vakken. Heb je sinds augustus 2022 een onvoldoende voor de rekentoets, dan krijg je geen diploma. Ook niet wanneer je op alle andere vakken voldoendes hebt gehaald of een opleiding volgt voor een vak waar weinig tot niet gerekend wordt. Studenten met een (ernstige) vorm van dyscalculie kan dit betekenen dat ze nooit een diploma kunnen halen.

Dyscalculie 

Een mbo’er met dyscalculie is daarom een petitie met haar ouders gestart. De petitie met de naam ‘Vergroot de kans op een diploma voor mbo’ers met dyscalculie’ is hier te vinden. Studenten, hun ouders, Oudervereniging Balans en Ouders & Onderwijs gaan op 16 april de petitie in de Tweede Kamer overhandigen. Op die dag is er namelijk een speciaal mbo-debat. Er wordt dan meteen gevraag om een regeling te organiseren voor leerlingen met dyscalculie. Zij zullen waarschijnlijk nooit een voldoende halen op de rekentoets.

Uitzondering 

Er moet een uitzondering gemaakt worden voor studenten met ernstige dyscalculie, zo vinden Balans en Ouders & Onderwijs. Deze studenten zullen zelfs met extra oefenen nooit de rekentoets halen. Voor mbo-opleidingen zoals Boekhouden is het logisch dat je goed moet kunnen rekenen en is het van belang om de rekentoets te halen. Voor opleidingen zoals Vormgeving, Sport en Bewegen of Theater is de rekenvaardigheid veel minder belangrijk. Voor studenten met ernstige dyscalculie moet een uitzondering gemaakt worden voor de rekentoets.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk