Marco Kroon schenkt uniform uit begintijd bij defensie aan Mariniersmuseum

Het Mariniersmuseum ontvangt van Majoor Marco Kroon zijn Barathea-uniform: een waardevol kledingstuk uit zijn marinierstijd. Het uniform wordt maandag 7 augustus officieel overhandigd aan het museum. De datum 7 augustus markeert een gedenkwaardige dag voor Marco Kroon omdat hij op deze datum in 1989 begon aan zijn mariniersopleiding in Rotterdam. Dat meldt Stichting Defensie Musea. 

De Barathea, een blauw mariniersuniform met een rode streep op de broek en een witte pet, heeft een speciale betekenis voor Marco Kroon en symboliseert zijn beginjaren bij defensie. Marco over zijn schenking: "Mijn uniform symboliseert niet alleen mijn tijd bij het Korps Mariniers, maar ook een belangrijk deel van mijn leven. Mijn mariniersopleiding was het begin van een reis vol uitdagingen, moed en kameraadschap. Het dragen van dit uniform gaf mij een gevoel van trots en verantwoordelijkheid. Het doet me genoegen dat ik mijn persoonlijke herinnering aan mijn tijd bij het Korps Mariniers kan delen met het publiek en dat het een blijvende plaats in de collectie van het Mariniersmuseum." Marco werd in 2009 onderscheiden voor zijn uitzonderlijke moed en leiderschap in Afghanistan met de Militaire Willems-Orde, de hoogste en oudste Nederlandse ridderorde.

Barathea 

Het museum is heel blij met de schenking. Directeur van het Mariniersmuseum, Frédérique van Steekelenburg: "Een Barathea is een uniform met een rijke geschiedenis, het vertegenwoordigt de toewijding en opoffering van onze dappere mariniers. We zijn dankbaar dat Majoor Marco Kroon ervoor heeft gekozen om dit unieke object aan het museum te schenken. Het is een zeer waardevolle aanvulling op onze collectie.”  Vanaf 14 september is de Barathea van Marco Kroon te bewonderen in de tentoonstelling Helden.

Vrijheid is niet vanzelfsprekend 

Het Mariniersmuseum is één van de vier Koninklijke Defensiemusea in Nederland. Gezamenlijk willen de musea het besef vergroten dat vrijheid niet vanzelfsprekendheid is. Het Mariniersmuseum heeft als doel de geschiedenis van het Korps Mariniers en actuele missies onder de aandacht te brengen. Het museum is compleet Nederlands- en Engelstalig.

Door: Nationale Onderwijsgids