Eerste mbo-betonopleiding van Nederland komt in Barneveld

De Barneveldse Prefab Beton Opleiding (PBO) start pas na de zomer, maar de school trekt nu al interesse. Deelnemers kunnen in twee jaar een volwaardig mbo-betondiploma halen. Dat meldt de Barneveldse Krant. 

“De vakmannen van morgen moeten we nu gaan opleiden, want anders hebben we over een paar jaar een groot probleem”, aldus Evert Mulder van het Barneveldse Haprekon Bouwsystemen. De oude garde gaat over een jaar of vijf met pensioen, er zijn dus nieuwe vakmensen nodig.

Praktijkopleiding 

De mbo-betonopleiding wordt de eerste van Nederland en een echte praktijkopleiding. De deelnemers combineren hun werk bij een betonbedrijf met theorielessen op school. Ze gaan zo breed mogelijk leren hoe ze prefabbeton moeten maken.

Imagoprobleem 

Er is een groot personeelstekort en dat is ook de directe aanleiding geweest voor deze nieuwe opleiding. De initiatiefnemers hopen hiermee ook af te rekenen met een groot imagoprobleem. Veel mensen denken toch automatisch aan zwaar en vies werk. “Vroeger was beton stoffig, lawaaiig en zwaar werk, maar tegenwoordig maak je de producten onder de ideale omstandigheden in de fabriek om ze vervolgens op locatie te monteren”, zegt docent Sander van den Bosch.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk