Noordelijke mbo-instellingen proberen studenten binnenboord te houden

In de provincies Groningen en Drenthe zetten onderwijsinstellingen loopbaancoaches en speciale trajecten in, zodat jongeren minder snel geneigd zijn om vroegtijdig met een opleiding te stoppen. Vorig schooljaar stopten 30.000 jongeren met hun studie, zonder dat ze een diploma op zak hadden. Dit meldt het Dagblad van het Noorden. 

Naast corona en krapte op de arbeidsmarkt, stoppen studenten soms vanwege psychische klachten, verkeerde studiekeuzes of onvoldoende begeleiding op school. Ondanks dat mbo’ers zeer populair zijn op de arbeidsmarkt, maken zij vaker dan de rest van studerend Nederland hun opleiding niet af. Bij het Noorderpoort moet dat anders, vindt de mbo-instelling. Daar is een traject ontwikkeld dat ervoor zorgt dat zoveel mogelijk studenten tenminste een startkwalificatie hebben. Met het programma Nieuwe Wegen krijgen studenten hulp bij het vinden van een opleiding die bij ze past.

KansKlas

Ook bij Drenthe College zijn er intensieve trajecten opgestart waarbij studenten worden gemotiveerd om binnen het mbo te blijven. In de regio Meppel is er bijvoorbeeld een KansKlas: een programma voor jongeren die er niet in zijn geslaafd om hun studie af te ronden. “Het programma bestaat uit een half jaar school en intensieve persoonlijke begeleiding. We zien dat er een groeiende vraag naar deze voorziening is. Verder investeren we in veel persoonlijke contacten met de desbetreffende student”, aldus woordvoerder Bert Broekhoven van Drenthe College.

Net als bij Noorderpoort en het Drenthe College, spelen deze problemen ook op het Alfa-college. Hier worden ook loopbaancoaches ingezet, en mentoren en pastores om zoveel mogelijk persoonlijk contact te hebben met studenten.

Groenpluk

Mbo-studenten zijn zeer gewild op de arbeidsmarkt en werkgevers verleiden hen soms om vroegtijdig aan het werk te gaan. Dit heet groenpluk. VNO-NCW is hier geen voorstander van. Natuurlijk is het voor werkgevers fijn om op korte termijn iemand te vinden, maar de werknemer kan na een paar jaar besluiten een andere functie te willen en dan niet beschikken over de juiste diploma. Er is dan veel reparatiewerk nodig met publiek geld van de arbeidsmarktregio’s.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky