Normal_mbo_minister_bussemaker

Het plan van minister Jet Bussemaker van Onderwijs om mbo-scholen verplicht te verkleinen tot maximaal 5000 leerlingen wordt niet ondersteund door regeringspartijen VVD en PvdA. Vandaag wordt door de partijen een motie ingediend tegen het plan, zo meldt de MBO Raad.

De regeringspartijen zijn tegen het plan voor verplichte reorganisatie van mbo’s omdat zij niet inzien dat het veranderen van de organisatievorm de kwaliteit van de mbo's verbetert. Volgens Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad, is in het mbo de menselijke maat een belangrijke voorwaarde voor de kwaliteit van het onderwijs. In de praktijk zijn hiervoor onderwijsteams ingericht, die in clusters van met elkaar samenhangende opleidingen fungeren en een eigen, herkenbare invulling hebben binnen de schoolorganisatie. Dit geheel is in een Professioneel Instituut van de cao mbo vastgelegd. Van Zijl vindt het daarom niet nodig dat Bussemaker een grootschalige reorganisatie initieert. “Een schoolgebouw ook de broedplaats voor docenten en andere opleiders in het mbo om aan innovatief beroepsonderwijs te werken. Daarin krijgt het eigenaarschap van docenten voor goed beroepsonderwijs vorm en daarbinnen werken de docenten aan de professionalisering.”
 
In januari hebben verschillende instanties, waaronder de MBO Raad en belangenbehartiger van mbostudenten JOB, een gezamenlijke brief gestuurd aan de Vaste Kamercommissie voor OCW. In deze brief worden eerder geformuleerde intenties over de menselijke maat in het mbo geconcretiseerd. 
 
© Nationale Onderwijsgids