Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Op alle niveaus hebben bedrijven in Flevoland behoefte aan praktijkgerichte mbo’ers en  hbo’ers voor onderzoek en ontwikkeling. Als er niets gedaan wordt, heeft de provincie tussen nu en 2020 een groot tekort aan technici, stelt gedeputeerde Jan-Nico Appelman tijdens de startbijeenkomst van de Regieraad Techniek Flevoland. Dat meldt provincie Flevoland.

Appelman noemt de vergrijzing en de groeiende behoefte aan zorgvoorzieningen als oorzaken waardoor er vraag is naar technici. Daarnaast wijst Appelman op de groeiende behoefte aan technici, ontwikkelingen op het gebied van Robotica en nieuwe infrastructuur zoals wegen, Flevokust en Lelystad Airport.  “Flevoland is de verbindende schakel in Nederland en vormt een logistiek knooppunt. Voor al deze ontwikkelingen hebben we in Flevoland heel hard technici nodig.”

Appelman juicht initiatieven toe die gericht zijn op het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt: het interesseren van jongeren voor een opleiding in de techniek, doorlopende leerlijnen en bemiddeling naar technisch werk. “Alleen zijn die programma’s en initiatieven niet altijd bekend of goed afgestemd op elkaar. De vraag naar technisch personeel zal toenemen nu de economie weer in de lift zit. En de huidige uitstroom van de opleidingen is onvoldoende om aan de vraag te voldoen”, aldus de gedeputeerde.

De Regieraad Techniek Flevoland wil deze knelpunten oplossen, door partijen, projecten en professionals met elkaar te verbinden die zich richten op voldoende aanbod aan technisch geschoold personeel. In de Regieraad Techniek Flevoland zitten werkgevers- en werknemersorganisaties in de technische sector, en de daaraan verbonden opleidings- en ontwikkelingsfondsen. Ook het onderwijs gaat deel uitmaken van de Regieraad: zowel voortgezet onderwijs als mbo en hbo. De Regieraad speelt in op de vraag uit het bedrijfsleven en gaat uit van wat de markt nodig heeft. Door de regionale opzet worden partijen in positie gebracht en kunnen zij hun eigen verantwoordelijkheid nemen en houden.

© Nationale Onderwijsgids