Normal_bussemaker

Minister Bussemaker vraagt de zittende toezichthouders van ROC Leiden nader onderzoek te doen naar mogelijk persoonlijk verwijtbaar handelen door voormalige bestuurders van deze onderwijsinstelling. Bussemaker heeft dit aangekondigd in haar reactie op het rapport van de commissie-Meurs naar de gang van zaken rond ROC Leiden.

Voormalige bestuurders hebben onnodige en niet te rechtvaardigen risico’s genomen, zij zijn verplichtingen aangegaan die de rechtspersoon naar redelijke verwachting niet kon nakomen en hebben beslissingen genomen met verregaande of onoverzienbare (financiële) consequenties zonder deugdelijke voorbereiding. De commissie concludeert dat er ‘voldoende aanleiding’ bestaat voor zo’n onderzoek. Bussemaker neemt deze aanbeveling over.

De bewindsvrouw wil de financiële controle binnen onderwijsinstellingen verscherpen. De financial controller moet een stevige positie krijgen, waardoor er meer tegengeluid ontstaat. Ze vraagt de koepels en de inspectie hieraan aandacht te besteden bij de beoordeling van de kwaliteitsborging van de instellingen. Ook overweegt Bussemaker de horizon voor de meerjarenramingen te verlengen van 3 naar 5 jaar, zodat er meer inzicht ontstaat in de financiële positie van een instelling op langere termijn. Instellingen zouden bovendien bij grote (vastgoed)projecten ‘kritische vrienden’ van andere scholen moeten laten meekijken.

Toezichthouders worden wettelijk verplicht om wanbeheer en risico’s op het gebied van kwaliteit of continuïteit te melden bij de inspectie, als de Tweede Kamer daarmee instemt. De medezeggenschap wordt versterkt en praat straks ook mee over benoeming en ontslag van bestuurders. Ook krijgt de medezeggenschap meer mogelijkheden om een besluit nietig te laten verklaren. Bovendien heeft de minister inmiddels een aanwijzingsbevoegdheid, waarmee ze bestuurders opdrachten kan geven. Tevens wordt er bij het ministerie van Veiligheid en Justitie gewerkt aan het wetsvoorstel bestuur en toezicht rechtspersonen. Dat geeft de minister de mogelijkheid om falende bestuurders én interne toezichthouders te ontslaan.

De bewindsvrouw wil de afstemming tussen het ministerie van OCW en de inspectie verder verbeteren. Hierdoor wordt voor iedereen duidelijk wat de marsroute is wanneer een onderwijsinstelling in ernstige financiële problemen verkeert.

© Nationale Onderwijsgids