Normal_img_2701

Mbo-scholen moeten meer gelegenheid krijgen om samen met bedrijven innovaties in hun onderwijsprogramma’s een plek te geven. Minister Bussemaker gaat daarom de voorwaarden voor het Regionaal Investeringsfonds Mbo uitbreiden. Om scholen en bedrijven meer gelegenheid te geven om vernieuwende plannen in te dienen komen er twee aanvraagrondes. Scholen en bedrijven krijgen ook de mogelijkheid om een lectoraat of Associate-degreeprogramma een plek te geven in hun projecten. 

“We zien dat het aantal vacatures voor mbo'ers in de lift zit. Dat is een positieve ontwikkeling. Het is belangrijk dat we de kansen van mbo-studenten verder vergroten door hen zo goed mogelijk voor te bereiden op hun toekomstige werkplek. De arbeidsmarkt is continu in beweging en daar moeten beroepsopleidingen goed op in kunnen spelen. Dat begint met nauwe samenwerking tussen scholen en innovatieve bedrijven die samen willen investeren in goed opgeleide vakmensen van de toekomst”, aldus minister Bussemaker.

Het Regionaal Investeringsfonds Mbo is afgelopen jaren steeds populairder geworden onder mbo-instellingen. Werd er in 2014 door bedrijven, zorginstellingen, gemeenten, provincies en hogescholen voor ruim 40 miljoen euro geïnvesteerd in vernieuwende onderwijsinitiatieven. Afgelopen jaar groeide de gezamenlijke investering naar ruim 70 miljoen euro. Er werd daarbij voor bijna 14 miljoen euro geïnvesteerd in machines, materialen en apparatuur.

Bussemaker wil meer mbo-scholen in staat stellen om zich aan te passen aan de veranderende vraag naar kennis en vaardigheden. De Associate degree is relatief nieuw in het hoger beroepsonderwijs en populair onder studenten. De tweejarige studie die in 2013 werd ingevoerd, is ontwikkeld om in te spelen op een specifieke behoefte van het bedrijfsleven aan medewerkers van dit niveau. Qua niveau zit de Associate degree tussen mbo-4 en de hbo-bachelor in.

Voor de eerste aanvraagperiode is 24 miljoen euro beschikbaar vanuit het Rijk. Aangevuld door regionale overheden en bedrijven moet dat een investering van 72 miljoen euro opleveren. Met het regionaal investeringsfonds mbo stelt Bussemaker tot 2017 in totaal 100 miljoen euro beschikbaar voor innovatieve samenwerking in het beroepsonderwijs. Voorwaarde is dat de subsidie door regionale overheden en het bedrijfsleven wordt aangevuld met twee derde cofinanciering. Totaal komt er daarmee straks 300 miljoen euro beschikbaar voor betere aansluiting van het beroepsonderwijs op de praktijk. Begin mei 2016 maakt Bussemaker bekend welke projecten het fonds ontvangen.

© Nationale Onderwijsgids