Normal_wijn1

Op verzoek van de wijnbranche in Nederland is de registratie en certificering in het wijnonderwijs gewijzigd. Het onderwijssysteem volgt nu de nieuwe eind- en toetstermen van de Stichting Wijn Onderwijs Nederland (SWON). De normen van SWON voldoen aan Europese standaarden. De bestaande niveaus voor wijndiploma's van de Stichting Wijn Examens Nederland (SWEN) komen te vervallen. Alle wijnopleiders, waaronder ROC's, zijn op hoogte gesteld van de wijzigingen. Dit meldt Entree Magazine.

Studenten en cursisten zullen in de praktijk weinig van de veranderingen merken. De examens blijven in prijs en zwaarte hetzelfde als voorheen. Behaalde diploma's en certificaten onder de SWEN-normering blijven bovendien hun waarde behouden. SWEN-diploma's van na 1 januari 2016 worden echter niet meer erkend voor onder meer het Slijtersbasisdiploma, het Slijtersvakdiploma of als toelating tot de Vinologenopleiding.

De wijnbranche heeft behoefte aan meer transparantie en een onafhankelijke organisatie waarin taken en verantwoordelijkheden gescheiden zijn. De nieuwe normen moeten ervoor zorgen dat de kwaliteit en de actualiteit van het wijnonderwijs gegarandeerd blijft, zegt een woordvoerder. De nieuwe onderwijsstructuur wordt op de Nationale Wijndocentendag op 22 september officieel gelanceerd.

© Nationale Onderwijsgids