Normal_bouwstenenhorizoncollege

De belangstelling onder mbo-leerlingen om een eigen zaak te starten groeit. Dat blijkt uit het recordaantal certificaten CE Ondernemerschap dat wordt uitgereikt bij het ROC Horizon College. Deze periode ontvangen circa 100 deelnemers van de cursus Bouwstenen voor Ondernemerschap een certificaat. De leerlingen zijn afkomstig van de opleidingen Haarmode, Brood & Banket, Techniek, Handel & Transport, Horeca en Sport & Bewegen. Dat meldt het ROC Horizon College.

Vorig jaar werden er bij het Horizon College 38 certificaten uitgereikt. Dit schooljaar zijn dat er beduidend meer. Doel van de cursus, die wordt aangeboden in samenwerking met de Rabobank en andere partners in het bedrijfsleven, is om jonge mbo’ers die de ambitie hebben om ondernemer te worden, breed te scholen op dit gebied. Zowel marketing, financieel beheer als het opstellen van een ondernemingsplan komen aan de orde.

Volgens Jan Ferwerda, coördinator van de cursus, komt de toenemende belangstelling voor de cursus voort uit de groei van ondernemerschap en dan met name het aantal ZZP’ers. “Om een onderneming te starten heb je een goede basis nodig, vooral gezien het groot aantal bedrijven dat het niet redt binnen de eerste vijf jaar. Ook jongeren, onze leerlingen, worden zich daarvan bewust”, zegt Ferwerda. De cursus is naast leerlingen van het Horizon College ook toegankelijk voor andere belangstellenden die bijvoorbeeld een eigen zaak willen starten.

Een van de geslaagde cursisten is mbo-leerling Paul Noordermeer (21) uit Middenmeer. Hij produceert spruiten op stam. In september kan de verkoop al starten en wil hij leveren aan groothandels, speciaalzaken en restaurants. “Het was goed om de cursus te volgen, vooral op het gebied van marketing heb ik veel geleerd. En ik heb een ondernemingsplan opgesteld”, aldus Noordermeer.

© Nationale Onderwijsgids