Logo_vgn_vereniging_gehandicaptenzorg_nederland_logo

In de praktijk blijkt dat (jeugd)zorgmedewerkers te maken krijgen met agressie. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland benadrukt daarom dat het van belang is dat het onderwerp agressie al tijdens de opleidingen aan bod komt, zodat (aankomende) professionals volledig toegerust in de praktijk gaan en wat kunnen doen tegen agressie. Daarom organiseert de VGN op 2 juni in Utrecht 's ochtends een meedenksessie over agressieonderwijs. Dit meldt de VGN.

Volgens de VGN is naast een goed integraal anti-agressiebeleid ook de juiste competenties van medewerkers essentieel om agressief gedrag te kunnen voorkomen en ermee om te kunnen gaan. Daarom zou er in de zorg- en sociaal agogische opleiding al aandacht aan agressie moeten worden besteedt. Op het mbo en hbo wordt nu gemiddeld slechts 20 uur lesgegeven over agressie. De docenten ervaren dit aantal ook als te weinig en de lessen scoren een onvoldoende. Er zou vooral meer aandacht gegeven moeten worden aan preventie en het afhandelen van incidenten.

Tijdens de sessie worden de deelnemers gevraagd om mee te denken over hoe het thema agressie in de opleidingen kan worden opgenomen. Hierbij valt te denken aan vragen als: Wat wordt verstaan onder agressiepreventie- en hantering? Welke kennis, vaardigheden en houdingen hebben aakomend (jeugd)zorgprofessionals nodig? En hoe kun je die aanleren en meten? In de campagne 'Wees duidelijk over agressie' worden al een aantal eerste ideeën gepresenteerd. Meer informatie over de meedenksessie is te vinden op de website

© Nationale Onderwijsgids