Normal_schrijven_leren_studeren_huiswerk

Stadsbank Apeldoorn houdt een pilot waarbij jongeren met schulden toch de kans krijgen om te studeren. Deze jongeren moeten normaal gesproken gaan werken om schuldhulp van de stadsbank te krijgen. In de pilot kunnen de jongeren hun studie vervolgen, doordat ze hun studiefinanciering ook mogen inzetten om schulden af te lossen. Dit meldt de Stentor.

De Stadsbank Apeldoorn wil samen met het Jongerenloket Apeldoorn met deze pilot de negatieve spiraal doorbreken waarbij jongeren verder dreigen weg te zakken in financiële problemen. Vooral jongeren zonder diploma zouden met het doorstuderen beter uitzicht hebben op een baan. Inmiddels heeft de stadsbank dertien jongeren tussen de 18 en 27 jaar met een bijstandsuitkering en schulden begeleid. Elf van de jongeren zijn met studiefinanciering een opleiding gestart. De andere twee hebben nog een bijstandsuitkering. De pilot richt zich op jongeren uit Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst.

Sinds 2014 mag een deel van de studiefinanciering gebruikt worden voor het afbetalen van schulden. Hierdoor kan de stadsbank schuldeisers een aanbod doen en kunnen de jongeren hun studie afmaken. In de meeste gevallen blijken de schuldeisers mee te willen werken. De voornaamste redenen waardoor jongeren in de schulden komen zijn onder andere een achterstand in betaling van zorgpremie of collegegeld, onbetaalde telefoonrekeningen of door een studieschuld. 

© Nationale Onderwijsgids