Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Uit een onderzoek van ROVC blijkt dat 37 procent van de respondenten vindt dat een monteur niet in het bezit hoeft te zijn van een mbo-diploma. De kwalificaties voor een mbo-diploma zouden niks zeggen over de technische vaardigheden. De resterende 63 procent is het daar niet mee eens en hecht meer waarde aan het diploma. Dit meldt ROVC.

Op een mbo school wordt niet alleen aandacht besteedt aan de gekozen richting, maar ook aan vakken als Engels en rekenen. Deze kwalificaties zouden niks zeggen over de technische vaardigheden die een monteur nodig heeft om zijn vak optimaal te kunnen uitoefenen. Volgens de ROVC is het soms logischer om te kiezen voor een beroepsopleiding, waarbij het traject is opgebouwd uit meerdere (korte) technische cursussen op het juiste niveau. 'Overbodige ballast' zou hiermee voorkomen worden wat ten goede zou komen aan een optimaal opleidingsrendement.

ROVC geeft trainingen en opleidingen in Nederland op technisch gebied. John Huizing, directeur van ROVC, geeft aan dat het hem als werkgever niks uit zou maken of een techneut wel of geen mbo-diploma op zak zou hebben. “Het gaat er in de praktijk om of hij die skills in huis heeft die hem een goede monteur maken. Denk ik termen van deze vaardigheden en niet in termen van een door de minister vastgelegd mbo-niveau. Kennis van bijvoorbeeld de Engelse taal is ondergeschikt aan een technisch inhoudelijk vak. Schrap de ballast van theorie en zorg dat technici alleen dat leren wat echt nodig is. Dat motiveert niet alleen de cursist, maar zorgt ook nog een voor een optimaal rendement van de opleiding”, aldus Huizing. 

© Nationale Onderwijsgids