Normal_virm6

De afgelopen drie jaar werd een pilot gedaan met een opleiding op mbo-niveau voor onderhoud van treinen en andere railvoertuigen. De opleiding is een gezamenlijk initiatief van openbaar vervoersbedrijven HTM en RET en onderhoudsbedrijf Shunter. Nu de pilot met succes is afgerond, hebben de partners besloten de opleiding op te nemen in het reguliere onderwijsprogramma. Dat meldt OVPro.nl.

De opleiding wordt aangeboden op de Bedrijfs Vakopleiding Metaal en Techniek (BVMT) in Delft, een kleinschalige school voor praktijkonderwijs van het ROC Zadkine. De partners hebben besloten de opleiding hier, in iets gewijzigde vorm, voort te zetten.

Tijdens de pilot moesten de leerlingen eerst een jaar lang naar school voordat ze ook in de praktijk aan de slag konden. Vanaf komend schooljaar zullen nieuwe leerlingen al bij de start van de opleiding aan het werk gaan in werkplaatsen van RET, HTM en Shunter. Deze maand hebben de drie opleidingspartners daarvoor een opleidingsplan opgesteld.

De opleiding moet voorkomen dat er straks een tekort ontstaat aan onderhoudspersoneel in de openbaar vervoersector. De komende jaren zal een groot deel van het huidige personeel met pensioen gaan. Daarnaast wordt aan het personeel steeds hogere eisen gesteld. De opleiding is aangepast aan het steeds complexere materieel waar monteurs mee te maken krijgen. In veel gevallen wordt nu bijvoorbeeld gebruik gemaakt van computers en digitale elektronica in plaats van handgereedschap om reparaties en onderhoud uit te voeren.

In de pilotperiode hebben vijftien leerlingen hun diploma als onderhoudsmonteur railvoertuigen gehaald. Het gros van hen heeft inmiddels al een contract bij een van de bedrijven die meewerken aan de opleiding.

© Nationale Onderwijsgids