Logo_niet_voor_nieuwsitems_mbo_raad

Voorzitter van de MBO Raad, Jan van Zijl, heeft afgelopen zondag namens alle mbo-scholen van Nederland de nieuwe website www.mbotransparant.nl gelanceerd. Op deze website staan de prestaties van alle mbo-scholen zoals die gegeven zijn in de geïntegreerde jaardocumenten (GJ) van de scholen, met een toelichting daarop. Dit meldt de MBO Raad. 

Een GJ bevat de prestaties van een school op een reeks indicatoren, zoals voortijdig schoolverlaten, diplomaresultaat en studenttevredenheid. De gegevens uit de GJ's van de mbo-scholen worden gebruikt om de prestaties van de scholen in kaart te brengen. Via de GJ's legden de scholen dus al op dezelfde transparante wijze verantwoording af over de besteding van publieke middelen, maar er was nog geen centrale digitale vindplaats voor deze gegevens. Met de oprichting van MBO Transparant wordt hier verandering in gebracht. De website, zo stelt Van Zijl, is een instrument voor horizontale verantwoording van mbo-scholen. Jan van Zijl: “Door de gegevens met elkaar op een site te publiceren hopen de scholen bij te dragen aan ‘vindersgemak’ en nog meer transparantie richting bedrijfsleven, overheid, politiek en samenleving.”
 
De website is momenteel nog vol in ontwikkeling. Het is bijvoorbeeld de bedoeling dat de site binnenkort ook weer gaat geven hoe mbo-scholen publieke middelen verdelen over primair proces en overhead. Gegevens uit de jaarlijkse sectorrapportages van de Benchmark mbo worden ook op MBO Transparant gepubliceerd. 
 
© Nationale Onderwijsgids