Normal_p1040428

Zes talentvolle mbo-studenten van het ROC van Twente streden op 10 en 11 december om Nederlands kampioen op hun vakgebied te worden. Ze zijn flink in de prijzen gevallen. Jasper Luft en Rick Rekers wonnen zelfs beiden goud.

Toevallig komen de zes studenten van het ROC van Twente allemaal uit de “techniekhoek”. Tom Wouda en Erwin Oonk gingen voor een podiumplaats op het vakgebied ‘Autotechnicus’. Wilhelm Scholten hoopte de beste tegelzetter van Nederland te worden. Rick Rekers ging de strijd aan om de beste ‘Schilder’ te worden. Ramon Hesselink deed zijn uiterste best om tijdens de allereerste vakwedstrijd op restauratiegebied in de prijzen te vallen. En Jasper Luft ging zijn titel ‘Nederlands kampioen Bouwtimmeren’ verdedigen. Afgelopen zomer werd Jasper Luft ook al Europees kampioen ‘Bouwtimmeren’. Doordat hij nu wederom Nederlands kampioen ‘Bouwtimmeren’ is geworden, komt Jasper in aanmerking voor deelname aan WorldSkills in Brazilië. Deze wereldkampioenschappen voor beroepen vinden plaats in augustus 2015 in Brazilië. De winnaars gaan daar de strijd aan tegen kampioenen uit 70 landen.

In totaal streden er tijdens Skills Heroes 150 kandidaten uit heel Nederland van 42 verschillende mbo-instellingen. Er werd gestreden in 21 verschillende beroepen. De nationale finales werden georganiseerd op het Deltion College in Zwolle en ROC Mondriaan in Den Haag. Daarnaast organiseerden het ROC van Twente en de stichting RIBO de allereerste vakwedstrijd voor restauratiemedewerkers. Deze wedstrijd liet toekomstige studenten en andere geïnteresseerden zien hoe er een brug geslagen wordt tussen ambachtelijke en industriële productiemethoden.

Met Skills Heroes willen stichting Skills Netherlands, de onderwijs- en branche-instellingen en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het belang van vakmanschap benadrukken en jongeren stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. De vakwedstrijden bieden een podium voor vaktalenten en is dé kans voor deelnemers om te excelleren. Een overzicht van de vakwedstrijden, de deelnemende mbo’ers en de uitslagen is te vinden op www.skillsheroes.nl.

© Nationale Onderwijsgids