Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

Vier mbo-instellingen die aanvankelijk dreigden een deel van hun bekostiging te moeten terugbetalen gaan in plaats daarvan onbekostigd extra onderwijsinspanningen leveren aan starters op de arbeidsmarkt. Dit meldt de Inspectie van het Onderwijs. 

Hiermee is een daadwerkelijke terugvordering van een deel van de bekostiging van de baan. Dit zijn de inspectie en de instellingen overeengekomen. De voorgenomen terugvordering hing samen met bedrijfsgerichte trajecten. Daarbij heeft de inspectie tekorten gesignaleerd, die niet allen door de instellingen werden onderschreven.
 
De inspectie en de instellingen hebben nu een bestuurlijke oplossing bereikt voor dit geschil. De oplossing is in het belang van het onderwijs. Ze houdt in dat de instellingen onderwijsinspanningen leveren voor speciale doelgroepen, zonder hiervoor van de overheid geld te krijgen. Het gaat daarbij onder meer om het verzorgen van onderwijs aan mbo-studenten op de lagere niveaus en starters op de arbeidsmarkt. Zij kunnen via deze weg een startkwalificatie behalen.
 
© Nationale Onderwijsgids