Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

De subsidieregeling voor het aannemen van mbo-stagiairs is te ingewikkeld. Veel werkgevers nemen daardoor niet de moeite om een stagiair in dienst te nemen. Minder dan de helft van de beschikbare subsidie is aangevraagd, zegt directeur Mick Netiv van adviesbureau Robidus. Dit meldt Metronieuws.

De overheid heeft zo'n 188 miljoen euro beschikbaar gesteld als subsidie voor werkgevers die een mbo'er aan een stageplek helpen. Voor elke stageplek komt dat neer op een vergoeding van 2700  euro, legt Netiv uit. Maar uit cijfers van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland blijkt nu dat slechts 35.000 aanvragen voor subsidie zijn ingediend, wat neer komt op ongeveer 94 miljoen euro. “En dat terwijl de deadline over een week is”, aldus Netiv.

“De overheid moet het voor werkgevers een stuk makkelijker gaan maken om van deze regeling gebruik te maken”, zegt Netiv. Volgens hem hebben veel werkgevers geen zin in de papieren rompslomp die er bij de huidige aanvraagprocedure komt kijken. Bij een eerdere regeling was dat niet zo. Ook is het voor werkgevers te onduidelijk hoeveel subsidie ze precies krijgen. Het bedrag per leerling hangt af van het aantal werkgevers dat zich aanmeldt.

Het Midden- en Kleinbedrif (MKB) dat de meeste stages voor leerlingen van het mbo levert, wil nog geen harde conclusies trekken. “Deze regeling is pas dit jaar begonnen en misschien weten werkgevers er nog niet van”, stelt een woorvoerder van MKB. “Het zou kunnen betekenen dat we ervoor moeten gaan zorgen dat de werkgevers deze mogelijkheid gaan kennen.”

© Nationale Onderwijsgids