Normal_computer_toetsenbord_pc

Nu uitkeringsinstantie UWV Nijmegen haar dienstverlening steeds meer via digitale weg aanbiedt, blijkt een grote groep werkzoekenden in de problemen te komen. Ze blijken niet goed te kunnen lezen en schrijven. Dit meldt de Gelderlander.

“Het probleem van laaggeletterdheid is normaal niet zo zichtbaar”, zegt vestigingsmanager Marian Eijkemans van het UWV. Maar met onze digitale dienstverlening wordt duidelijk dat het probleem groot is. Mensen zeggen: ik kan niet met de computer overweg. Dan blijkt dus dat ze niet goed kunnen lezen en schrijven”.

Consulenten van het UWV hebben nu bij het ROC een cursus gehad om lees- en schrijfproblemen van cliënten op te merken en bespreekbaar te maken. Veel mensen vinden het moeilijk om voor hun laaggeletterdheid uit te komen. Zij vermijden het onderwerp door bijvoorbeeld te zeggen dat ze thuis hun papieren of hun bril zijn vergeten.

De uitkeringsinstantie biedt nu een cursus aan voor werkzoekenden om digitaal hun weg te vinden naar het UWV. Van de 54 deelnemers aan de cursus bleek bijna de helft moeite te hebben met lezen en schrijven. Zij zijn nu doorgestroomd naar taalonderwijs.

© Nationale Onderwijsgids