Leerlingen Horizon College trakteren ouderen op dagje Artis

Leerlingen van het ROC Horizon College hebben 24 ouderen uit Hoorn getrakteerd op een dagje Artis.  Om geld voor deze dag bijeen te krijgen, organiseerden de leerlingen een kerstmarkt, liepen ze een sponsorloop en verkochten ze tijdens Koningsdag plantjes en kleding. Van de bijna 1600 ingezamelde euro’s werd vervolgens een dagje naar Artis georganiseerd, inclusief koffie met gebak en een lunch.

De 23 leerlingen maken deel uit van de Internationale Schakelklas van het Horizon College, locatie Hoorn. Zij komen onder meer uit Polen, Turkije, Vietnam en Irak en hebben een taalachterstand waardoor ze niet direct kunnen doorstromen naar het mbo. In deze klas wordt aan hun taalachterstand gewerkt en worden stagevervangende activiteiten georganiseerd die de maatschappelijke integratie bevorderen.

Het dagje Artis is een bijzondere activiteit geworden. Van een taalbarrière bleek nauwelijks sprake en het samenbrengen van jong en oud bleek een goed idee voor het kweken van wederzijds begrip. Een aantal leerlingen heeft zelfs afspraken gemaakt om voortaan boodschappen te doen voor een aantal ouderen. Sommige ouderen hadden zelfgemaakte handwerkjes mee als bedankje voor de fijne dag.

Om goed voorbereid aan deze dag te beginnen hebben de leerlingen in het voorjaar rolstoelles gekregen om de ouderen veilig en vakkundig door Artis te begeleiden. Met een rolstoelcertificaat op zak haalden de leerlingen afgelopen woensdag de ouderen op bij Centrum Ouderenzorg Avondlicht in Hoorn. Samen met twee begeleiders van de Zonnebloem, twee verpleegkundigen en twee docenten van het Horizon College werd het dagje naar Artis een groot succes en beleefden zowel de ouderen als de leerlingen een onvergetelijke dag.

© Nationale Onderwijsgids