Normal_leeg_lokaal

Het begin van de zomervakantie was tevens ook het einde voor basisschool De Drie Musketiers in Hulten. Terwijl de school officieel zijn deuren heeft gesloten, kan het zijn dat leerling vakken als Nederlands en wiskunde afronden. Dit meldt Eindhovens Dagblad.

 

Afgelopen jaar waren er iets meer dan een handvol kinderen die nog les kregen op de school. Nu mogen de kinderen van groep acht naar de middelbare school, terwijl de lagere groepen afgelopen zomer al verplaatst waren naar een andere basisschool. Met de laatste lichting weg is de school nu eindelijk gesloten.

Gebouw

Het gebouw is eigendom van gemeente Gilze en Rijen. “We willen leegstand zoveel mogelijk voorkomen. Voor de lange termijn zetten we in op een herbestemming van het gebouw. Daarover willen we in 2024 samen met inwoners nadenken”, zegt wethouder Marielle Doremalen. “Omdat dit een proces van enkele jaren kan zijn, behoort een tijdelijke invulling tot de mogelijkheden.”

Om het lege gebouw toch te kunnen gebruiken, kwam er vanuit de regio het verzoek of het voor twee jaar lang gebruikt kan worden voor een internationale schakelklas. “Samen met het onderwijsveld willen we de haalbaarheid hiervan onderzoeken. Er is dringend behoefte aan locaties. De nood is hoog. Niet alle leerlingen kunnen op dit moment naar school, onder wie ook veel leerlingen in onze gemeente.”

Ondersteuning

Met een internationale schakelklas kunnen leerlingen van twaalf tot achttien jaar die pas kort in Nederland verblijven en (bijna) geen kennis hebben van Nederlands, een speciaal onderwijsprogramma volgen. Ook bevat het curriculum andere vakken als wiskunde en sociale vaardigheden. Hiermee wordt hun overstap naar het voortgezet onderwijs ondersteund.

Onderzoek

De gemeente gaat met de regio samenwerken om de mogelijkheden te onderzoeken. Zo wordt het draagvlak onder inwoners van Hulten onderdeel van de haalbaarheidstoets. Belangenvereniging Hulten zal dan ook een bijdrage leveren aan het plan. Het schoolplein en het schoolgebouw werd de afgelopen jaren al gebruikt om regelmatig activiteiten te organiseren. Daarom is het organiseren van activiteiten tussen het dorp en de internationale schakelklas een randvoorwaarde.

Van tijdelijke aard

De gemeente verwacht dat het onderzoek begin 2024 afgerond is, waarbij een positief oordeel zal zorgen voor een stroomversnelling. “We kijken dan of er in het lopende schooljaar nog iets mogelijk is of dat het dan voor een of twee schooljaren daarna is”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel benoemen zij dat de internationale schakelklas zich niet definitief zal vestigen in het schoolgebouw. “Dat is in ieder geval niet de insteek.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Marian van Reesch