Normal_kinderopvang_peuter

De regiegroep Kindcentra 2020 willen de Wet Primaire Kindontwikkeling invoeren zodat kinderopvang en onderwijs beter samen kunnen werken in een kindcentrum. Als het aan de Tweede Kamer ligt wordt al in deze kabinetsperiode begonnen met het realiseren van de plannen. Het plan moet volgens de regiegroep in totaal 4,5 miljard euro gaan kosten. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

De regiegroep, bestaande uit wethouders en bestuurders uit het primair onderwijs en de kinderopvang, vindt dat de manier waarop het onderwijs en de kinderopvang in Nederland is ingericht aan een “heroverweging” toe is. Afgelopen vrijdag presenteerde de regiegroep het het plan. Marriëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), concludeert dat politieke partijen, de regeringspartijen en de oppositiepartijen het eenduidig eens zijn dat Nederland klaar is voor een nieuw stelsel voor opvang en onderwijs. “Nederland moet wel een duidelijke keuze maken: is kinderopvang een arbeidsmarktinstrument of kindontwikkelingsinstrument of beide? Pas dan kunnen er duidelijke stappen worden gezet”, benadrukt Hamer.

De meeste partijen zouden weinig reden zien om te wachten met de invoering van de plannen. De VVD en CDA zijn enthousiast over laagdrempelige kindcentra waar onderwijs en opvang onder één regie en met één pedagogische visie samen kunnen werken. “Het is ook belangrijk dat dit plan geen blauwdruk is van hoe kinderopvang en onderwijs eruit moeten zien. Zelfstandige scholen en kinderopvang moeten blijven bestaan, naast deze kindcentra”, zegt Karin Straus van de VVD.

Deze week gaan de partijen bespreken hoe de plannen opgepakt kunnen worden in Den Haag. Voorzitter van de regiegroep, Gijs van Rozendaal, denkt dat een eerste stap is om een ontwikkelrecht voor kinderen in de wet vast te leggen. Hierdoor wordt geld dat bedoeld is voor peuteropvang ook besteed aan waar het voor bedoeld is. 

© Nationale Onderwijsgids