De Onderwijsraad

De Onderwijsraad is tevreden over de kabinetsplannen om de kinderopvangtoeslag te verhogen, maar meent dat 'er nog veel meer nodig is om de gewenste kwaliteitsverbetering tot stand te brengen.' De Raad ziet de plannen daarom als een stap in de goede richting, maar heeft de nodige aanvullingen. 

Uit de kabinetsplannen blijkt dat de kinderopvangtoeslag met 290 miljoen euro wordt verhoogd en dat alle peuters in Nederland twee dagdelen per week toegang moeten hebben tot het voorschoolse aanbod. In een adviesgesprek met de Tweede Kamer op 2 juli jl. pleitte de raad al voor een toegang van 5 dagdelen per week. In dit aanbod zouden dan opvang, voorkomen van leerachterstanden, vorming en spelen gebundeld moeten worden.
 
De Onderwijsraad is van mening dat verbetering van kwaliteit en het opheffen van fragmentatie in het voorzieningenstelsel enkel mogelijk is als beroepsprofielen worden aangepast en het opleidingsniveau verder wordt verhoogd. Inmiddels is 20% van de werkzame personen in de kinderopvang op hbo-niveau geschoold, maar werkt een groot deel van hen in managementfuncties in plaats van direct op de groep.
 
Verder adviseert de Onderwijsraad onder andere dat sturing en toezicht ondergebracht wordt bij het ministerie zelf. De raad benadrukt dat het niet de bedoeling is dat het schoolse leren wordt vervroegd; het gaat zowel om het vrij als begeleid spelen, omdat kinderen tijdens het spelen belangrijke sociale en taalvaardigheden ontwikkelen. 
 
Lees hier het hele advies van de Onderwijsraad. 
 
© Nationale Onderwijsgids