Normal_kind_peuter

De GGD Amsterdam deed onderzoek naar het gebruik van het observatie-instrument voor de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld door pedagogisch medewerkers op kinderopvanglocaties in Amsterdam en omstreken. Gekeken is in hoeverre pedagogisch medewerkers signalen van (mogelijke) kindermishandeling en huiselijk geweld opmerken met behulp van dit instrument, en of zij de verplichte Meldcode hanteren. Dit meldt GGD Amsterdam. 

Uit het onderzoek blijkt dat pedagogisch medewerkers in meer dan driekwart van de onderzochte locaties zorgen hebben over kinderen, maar dit niet structureel in verband brengen met de mogelijkheid van kindermishandeling. Ook blijkt dat de verplichte Meldcode kindermishandeling in slechts één derde van de gevallen wordt geraadpleegd als pedagogisch medewerkers zorgen over kinderen hebben.

De Meldcode wordt dus niet consequent gehanteerd bij het duiden van het zorgelijke gedrag. Veelal worden er andere alternatieve observatielijsten geraadpleegd, waardoor het risico ontstaat dat signalen van (mogelijke) kindermishandeling niet als zodanig worden herkend. Daarom is de belangrijkste aanbeveling in dit onderzoek om de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld te integreren in een breder (pedagogisch) observatie-instrument. De pedagogisch medewerkers in de kinderopvang krijgen zo betere handvatten bij het tijdig herkennen van signalen van (mogelijke) kindermishandeling.

Voor het volledige onderzoeksrapport, klik hier.

© Nationale Onderwijsgids