Normal_kind_wc_peuter4356

Staatssecretaris Dekker heeft nog steeds het plan om geld bij de grote steden weg te halen en in te zetten om in kleinere gemeenten met achterstandsbuurten taalachterstanden bij peuters weg te werken. Volgens de bewindsman moet er buiten de vier grote steden om meer geïnvesteerd worden in het op peil brengen van de taal van peuters. Dit meldt de Telegraaf volgens Haagse bronnen.

In april kwam het nieuws voor het eerst naar buiten dat Dekker plannen had om het budget te herverdelen. De onderwijswethouders van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag luidden toen de noodklok. Volgens de wethouders heeft dit negatieve gevolgen voor de grote steden. Het plan van Dekker zou zijn, zo werd toen gemeld, om vanaf volgend jaar 20 miljoen euro bij de grote steden weg te halen en dit te verdelen over kleinere gemeenten. 
 
Volgens de Haagse bronnen is Dekker de herverdeling nog steeds van plan. Binnenkort zal het voornemen behandeld worden in de ministerraad. In de vier grote steden zou het nu soms zo zijn dat het beschikbare geld nauwelijks uitgegeven wordt. In kleinere gemeenten waar veel mensen zijn komen wonen die uit een niet-Nederlands sprekend land afkomstig zijn, hebben te weinig geld om de taalachterstand bij de peuters weg te werken. 
 
© Nationale Onderwijsgids