Normal_speeltuin_spelen_wippen_opvang

(Novum) - Er zijn nog altijd te veel kinderdagverblijven in Nederland. In de grote steden in de Randstad trekt de vraag naar opvang dit jaar naar verwachting weer licht aan, maar landelijk gezien daalt de omzet in de branche nog met 2 procent. Dat voorspelt het economisch bureau van ING in een vrijdag uitgebracht rapport.

Veel failliete opvanglocaties zijn afgelopen jaar na hun bankroet overeind gehouden. De aanbieders hebben in het verleden vaak grote investeringen gedaan, en ze blijven hopen op een kentering. Hierdoor nam het totaal aantal dagopvangen vorig jaar zelfs toe.

Maar ouders laten hun kinderen door de bank genomen wel minder lang op de opvang achter, aldus ING. In drie jaar tijd is het gebruik van kinderopvang met zeker 35 procent teruggelopen.

Het ligt in de verwachting dat de branche de komende jaren nog blijft kampen met de naween van forse overheidsbezuinigingen. Ouders hebben hun keuzes de afgelopen jaren afgestemd op de lagere toeslag die ze voor opvang krijgen. En als 'opa en oma' eenmaal opvang voor het eerste kind verzorgen, zullen zij dit vaak ook voor de daaropvolgende kinderen doen.