Logo_dak_kindecentra_femke_dak

Onlangs kwam de toezichthouder GGD Zuid-Holland West langs bij kindercentrum Femke Dak aan de Mgr. Bekkerslaan in Rijswijk voor een onaangekondigd inspectiebezoek. Met dit soort bezoeken zorgt de GGD ervoor dat de kwaliteit in de kinderopvang behouden blijft. De beoordeling van kindercentrum Femke Dak was erg positief.

De rijksoverheid stelt kwaliteitseisen aan kindercentra op het gebied van: personeel, veiligheid, gezondheid, accommodatie, inrichting, groepsgrootte, beroepskrachten, pedagogisch beleid, pedagogische praktijk, ouderinspraak, klachten en voorschoolse educatie. De eerste levensjaren hebben een grote invloed op de latere ontwikkeling van een kind. Het aanbieden van verantwoorde kinderopvang in een gezonde en veilige omgeving is daarom erg belangrijk.

Tijdens het onaangekondigde inspectiebezoek bezocht de GGD-medewerker alle groepen. In het rapport van de GGD stond dat er in alle vier de groepen een positieve en ontspannen sfeer hing. Ook de goede aanpak van de pedagogisch medewerkers kwam naar voren in het rapport. De pedagogisch medewerkers geven de kinderen namelijk zelfvertrouwen door te zeggen: "dat kan jij wel" en stimuleren hen zoveel mogelijk zelf iets te proberen voordat zij hen helpen, bijvoorbeeld met aantrekken van hun jas en schoenen. Daarnaast bieden ze de kinderen de mogelijkheid om eigen keuzes te maken en benadrukken dat ook door te zeggen: "jij mag het zeggen, jij mag zelf kiezen".

Na het eet-en drinkmoment renden alle kinderen naar de buitenspeelplaats om daar heerlijk te spelen. Ook de GGD-medewerker viel het op dat de kinderen positief op elkaar reageren en met veel plezier genieten van de dingen die het kindercentrum onderneemt en de dingen die zijzelf al kunnen.

Kindercentrum Femke Dak, www.dakkindercentra.nl  

© Nationale Onderwijsgids