Normal_niets-vermoedende-juf-lieneke

Op donderdag 5 oktober vieren we Dag van de Leraar in Nederland. Dit is het uitgelezen moment om waardering uit te spreken voor de onvermoeibare inzet van leerkrachten en om het onderwijssysteem te verbeteren. Zwijsen, de grootste en oudste onderwijsuitgever van Nederland en bekend van de Veilig leren lezen-methode, grijpt deze kans aan om een ontroerende video te publiceren om alle groep 3 leerkrachten in Nederland in het zonnetje te zetten, met een bijzondere verrassing voor juf Lieneke Sybesma, een leerkracht die in haar twintig-jarige carrière al meer dan vijfhonderd kinderen heeft leren lezen en hun wereld heeft geopend. Dit meldt Zwijsen.

De Dag van de Leraar valt in de Nationale Onderwijs week (2 tot en met 6 oktober) met als thema 'de taal van het hart'. Op dit thema sluit de video van onderwijsuitgever Zwijsen perfect aan, want dat leerkrachten hun leerlingen in het hart raken en zo voor altijd een onuitwisbare indruk op ze achterlaten, ook als ze opgroeien, blijkt uit onderstaande video. 
 
Tip: zakdoeken klaar.
 
De video, opgenomen op openbare basisschool De Overkant in Rhoon vlak voor de zomervakantie, toont het emotionele moment waarop groep 3 leerkracht juf Lieneke Sybesma wordt verrast tijdens een in scène gezette voorleeswedstrijd. Omringd door onderwijsinfluencer meester Jesper, honderd aanwezige (oud-) leerlingen en collega’s, wordt juf Lieneke overweldigd door een spontane ovatie. Zwijsen ziet in juf Lieneke het symbool voor alle leerkrachten in Nederland die elke dag een feestje maken van het leren voor kinderen en hen motiveren en stimuleren.
 
Juf Lieneke: "Dit was een emotioneel en bijzonder moment. Het voelt goed te weten dat mijn inzet gewaardeerd wordt. Lesgeven en kinderen helpen met lezen is iets waar ik elke dag van geniet. Met mijn twintig jaar aan ervaring en directe interactie met de leerlingen heb ik ook mogen bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen."
 
Onderwijsinfluencer Meester Jesper, leerkracht groep 7 en 8, die de wedstrijd leidde zegt: "Leren lezen vormt de basis voor een solide onderwijsstart. Het is geweldig om te zien hoe leerkrachten zoals juf Lieneke het verschil maken."

Dag van de Leraar

De Dag van de Leraar, de Nederlandse variant van de World Teacher Day is een officiële feestdag die elk jaar op 5 oktober wordt gevierd. UNESCO heeft deze dag in 1994 geïntroduceerd, maar het wordt al sinds 1962 gevierd door toen zo’n 88 landen en inmiddels in meer dan honderd verschillende landen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids