Normal_docent__leerkracht__leraar__schoolbord

Onderwijs van de Toekomst organiseert deze week van 25 tot en met 29 januari de Week van de Ontspannen Leraar. Het netwerk van 4000 onderwijsmensen luidt de noodklok om de te hoge werkdruk in het onderwijs een halt toe te roepen. Het netwerk wil door het organiseren van deze week een discussie over de werkdruk starten. Dat melden Metro en Onderwijs van de Toekomst.

“De maat is vol”, zegt Corné van Mechelen, community manager bij Onderwijs van de Toekomst. “De werkdruk is enorm hoog, het is dweilen met de kranen open. Door het organiseren van deze week proberen we op een positieve manier de discussie over een te hoge werkdruk aan te zwengelen.” Uit recent onderzoek van het televisieprogramma De Monitor blijkt dat 84 procent van de basisschooldocenten een te hoge arbeidsbelasting ervaart. Ruim de helft (56 procent) vindt dit onacceptabel hoog. Aanleidingen voor de te hoge werkdruk zijn onder meer de leerlingen in de klas die extra aandacht nodig hebben en de hoeveelheid administratie.

Gedurende de week worden er zowel offline als online tips en tricks gegeven over hoe je als docent de arbeidsbelasting kunt verlichten. Aan het einde van de week wordt een recordpoging gedaan om zoveel mogelijk docenten relaxt het weekend in te laten gaan. Op vrijdag 29 januari vindt een open online seminar plaats van 16.00 tot 16.30 met daarin diverse oefeningen die docenten tijdens hun werk kunnen doen. Op www.onderwijsvdt.nl/week-van-de-ontspannen-leraar/  is meer informatie te vinden over deze week en het seminar.

© Nationale Onderwijsgids