Normal_kapstok_school_kleuterklas_jassen_rugzak

Vanaf vandaag, 1 juli 2015, is de nieuwe Wet werk en zekerheid van kracht. De wet brengt de nodige veranderingen met zich mee. De Rijksoverheid heeft de afgelopen maand campagne gevoerd om zoveel mogelijk mensen te informeren over de nieuwe regels. De wet heeft ook gevolgen voor de onderwijssector. 

Door de Wet werk en zekerheid worden de mogelijkheden om lang op tijdelijke contracten te werken beperkt. Zo gaan elkaar opvolgende tijdelijke contracten over in een vast contract als een periode van twee jaar wordt overschreden. Nu is dat nog na drie jaar. Op deze manier wordt voorkomen dat werknemers te lang op tijdelijke contracten voor dezelfde werkgever werken waar het om structurele werkzaamheden gaat. Deze regeling heeft veel stof doen opwaaien in de onderwijssector. Het zou door de nieuwe wet namelijk niet meer mogelijk zijn om vervanging te regelen voor een zieke docent. De nieuwe wetgeving houdt voor scholen in dat invalkrachten na drie invalbeurten automatisch een vaste benoeming moeten krijgen en dit is niet haalbaar, aldus de scholen. 
 
Mensen met een tijdelijk contract krijgen ook recht op een zogenoemde transitievergoeding als ze ten minste twee jaar in dienst zijn geweest en de arbeidsovereenkomst is geëindigd op initiatief van de werkgever. Door de combinatie van de transitievergoeding en het bekorten van de termijn waarna een vast contract ontstaat, wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om mensen eerder vast aan te nemen.
 
Het ontslagrecht is aangepast, zodat het eenduidiger en vooral ook eerlijker wordt. Nu is het nog zo dat sommige mensen veel geld meekrijgen als ze worden ontslagen en anderen helemaal niets. Ook bij ontslag zullen mensen recht hebben op een transitievergoeding als ze ten minste twee jaar in dienst zijn geweest. De transitievergoeding kan worden gebruikt voor het sneller vinden van een nieuwe baan als je wordt ontslagen.
 
Een campagne op de radio, online en via sociale media moest mensen wijzen op veranderingen in het ontslagrecht en het gebruik van tijdelijke contracten. Op de website: www.mijnwerkenzekerheid.nl is alle informatie te vinden omtrent de nieuwe regels. 
 
© Nationale Onderwijsgids