Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

Door de nieuwe wetgeving komt er bij ziekte van docenten geen vervanging meer, waarschuwt de stichting Katholiek Onderwijs Noord Oost Twente (Konot). De stichting roept ouders in een brief op om bij minister Asscher van Sociale Zaken protest aan te tekenen tegen de wet. Dit meldt RTV Oost.

De Wet werk en zekerheid (Wwz) gaat in op 1 juli. De nieuwe wetgeving houdt voor scholen in dat invalkrachten na drie invalbeurten automatisch een vaste benoeming moeten krijgen. De stichting zegt dat dit onwerkbaar is. Door de wet zouden er tientallen docenten in vaste dienst moeten komen, terwijl de stichting dit niet kan financieren door de dalende leerlingaantallen. Hierdoor zouden de kinderen,  na ingaan van de nieuwe wet, naar huis gestuurd worden bij ziekte van een docent.

Konot, waarbij 22 basisscholen zijn aangesloten, heeft inmiddels al een protest aangetekend bij Asscher, maar die wil volgens de stichting niet luisteren. De minister van Sociale Zaken zei onlangs nog dat hij het niet nodig vindt om meer tijdelijke contracten mogelijk te maken voor scholen. Volgens Asscher hebben de scholen nog steeds genoeg mogelijkheden om werknemers flexibel in te zetten. Scholen zouden bij vervanging onder andere gebruik kunnen maken van hun eigen parttime docenten of van een vervangingspool, aldus Asscher.

© Nationale Onderwijsgids