Normal_onderwijs_docent_klas_school

Jonge leraren klagen over hoge werkdruk en weinig carrièremogelijkheden. Voor een op de zeven is dit reden om te stoppen met hun baan in het onderwijs. Dit blijkt uit een enquête van de vakbond CNV Onderwijs en het AD.

De krant en de bond ondervroegen zeshonderd leerkrachten van 20 tot 35 jaar. Bijna de helft van hen overweegt te stoppen, een op de zeven weet het al zeker. Ze voelen zich in het diepe gegooid na hun lerarenopleiding en klagen over te weinig begeleiding. Hun passie voor het vak heeft hiervan te lijden gehad. Voor bijna dertig procent is ook het salaris reden om te twijfelen aan een toekomst in het onderwijs.

De vakbond CNV vindt de resultaten van het onderzoek schokkend. 'Alle zeilen moeten worden bijgezet om de jonge leraar te behouden”, zegt vice-voorzitter Joany Krijt van de bond. “Want haken ze af, dan krijgen we ze nooit meer terug. De toekomst van ons land hangt ervan af. Dat moeten vooral schooldirecties zich aantrekken. Zij zijn verplicht jonge docenten meer tijd en ruimte te gunnen en minder te belasten met randzaken” Ook Paul Rosenmöller, voorzitter van de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, noemt het cruciaal dat schoolbesturen gaan inzetten op intensieve begeleiding van jonge docenten.

Het ministerie van Onderwijs zegt langer op de hoogte te zijn van de ontevredenheid onder jonge leerkrachten. In een reactie op de enquête van het AD schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker dat zij al de nodige maatregelen hebben genomen om de nieuwe lichting docenten te behouden. Zo krijgen scholen extra geld voor betere begeleiding van beginnende leraren en om hen meer loopbaankansen te kunnen bieden.

© Nationale Onderwijsgids