Onderwijsbond ziet wel iets in gratis lerarenopleiding

In Nederland zijn er diverse regelingen om de lerarenopleiding voor studenten aantrekkelijker te maken, maar die halen vooralsnog weinig uit. Daarom pleit de voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb) voor een gratis lerarenopleiding. En nee, ze vreest niet voor een stormloop. De Politieacademie is ook gratis en daar zijn de studentenaantallen ook te behappen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Er bestaan nu al regelingen die het voor studenten aantrekkelijker moeten maken om voor een lerarenopleiding te kiezen. Studenten betalen in de eerste twee jaar van hun studie slechts de helft van het collegegeld.

Regelingen voor zij-instromers 

Ook voor zij-instromers bestaan er allerlei regelingen. Al is het vak van leraar voor zij-instromers vaak wel heel onaantrekkelijk. Zij moeten eerst zelf op zoek naar een werkgever en pas daarna hopen ze op subsidie.

Rijksacademie 

Een rijksacademie zou een oplossing kunnen zijn, wat Van Gelder betreft. Deze academie zou dan moeten lijken op de opleiding van Defensie of op de Politieacademie. De opleiding daar is gratis en mensen krijgen tijdens hun opleiding al een salaris. Voor mensen op de arbeidsmarkt die al overwegen om leraar te worden moet zo’n opleiding niet te duur worden, aldus Van Gelder.

Nieuwe leraren 

Komen er nu gelijk heel veel nieuwe leraren bij als de lerarenopleiding gratis wordt? Van Gelder denkt zelf niet dat de lerarenopleidingen straks overspoeld worden door nieuwe studenten. Bij de Politieacademie zijn er ook geen honderden politieagenten bijgekomen. Misschien is dat ook maar beter, want zo kunnen de docenten die nu voor de pabo staan alles nog een beetje behappen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk